HomeInspiratieRobèrt – Altijd op zoek naar de beste ingrediënten

Robèrt – Altijd op zoek naar de beste ingrediënten

13 september 2021

Van brood tot gebak, met ons team streven we naar de ultieme wow-factor. Dat begint bij de basis: het vakmanschap van de bakker en de kwaliteit van de ingrediënten. We zijn dan ook altijd op zoek naar de beste bloem, de lekkerste noten, de meest aromatische vanille en andere grondstoffen die het verschil maken. Ik vind het een van de leukste dingen van mijn vak!

Lokale kwaliteit:
ingrediënten uit de buurt

De kwaliteit van het eindproduct begint bij de grondstoffen, zeg ik altijd. We selecteren de producten die we in onze bakkerij verwerken dan ook met de grootst mogelijk zorg op kwaliteit en smaak. En waar dat kan, kopen we in bij lokale leveranciers. Immers, hoe korter de lijntjes, hoe minder milieubelastend transport er nodig is.

Zo werken we met verse melk en room die we direct inkopen bij een zuivelboer op nog geen drie kilometer afstand van de bakkerij. Ik weet nog goed dat ik zijn melk voor het eerst proefde. Supervers en romig, wat een verschil! Dat proef je ook altijd terug in het eindproduct. Sinds een poosje gebruiken we die melk bijvoorbeeld ook in ons bladerdeeg in plaats van water. Dat geeft een extra rijke smaak.

Kwaliteit over de grens

Niet alle ingrediënten die we in de bakkerij gebruiken, groeien in ons klimaat. Denk aan cacao, vanille en noten. Daarvoor moeten we dus wel de grens over. In de loop der jaren heb ik heel wat favorieten verzameld van over de hele wereld: van hazelnoten uit Piemonte tot amandelen uit Avola en pistaches uit Bronte.

Hoogtepunt is misschien wel de samenwerking met het Colombiaanse familiebedrijf CasaLuker. Met hen heb ik mijn eigen chocolademelange ontwikkeld. Eerlijk gemaakt en superlekker van smaak. Een plezier om mee te werken.

zo maken we het verschil

Ik heb het geluk dat ik in mijn zoektocht naar de beste ingrediënten de interessantste mensen tegenkom. In 2010 ontmoette ik bijvoorbeeld mijn Belgische vriend Luc Deltour. Hij levert terroirproducten aan enkel de beste restaurants en weet dus precies waar hij moet zoeken voor de beste kwaliteit. Omdat we allebei zo’n passie hebben voor wat écht en lekker is, klikte het direct tussen ons. Het feit dat hij altijd een koffer vol bijzondere producten voor me meeneemt als hij weer eens langskomt, helpt natuurlijk ook.

Inspireren en geïnspireerd worden, daar draait het om. Zo was het Luc die me op het idee bracht om verschillende soorten kwaliteitsvanille te combineren tot een unieke blend. Na enig experimenteren verrijken we ons vanille-ijs nu met vanille uit Tahiti en Madagaskar. Één en één is drie – zo maken we uiteindelijk het verschil.

Fijne dagen!
Robèrt

Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Robèrt en Luc met een proeverij van bijzondere ingrediënten

© Meesterlijk van Robèrt – Robèrt en Luc tijdens een proeverij van Lucs nieuwste vondsten.

Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Lucs gitaarkoffer vol bijzondere ingrediënten

© Meesterlijk van Robèrt – Lucs gitaarkoffer vol met bijzondere ingrediënten.

Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Op zoek naar kwaliteit over de grens

© Meesterlijk van Robèrt – Tijdens een bezoek van Luc aan de bakkerij wordt er volop geproefd: van noten en chocolade tot vanille.

Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Op zoek naar kwaliteit over de grens

© Meesterlijk van Robèrt – Diverse soorten kwaliteitsvanille, allemaal verschillend in smaak en aroma.

Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Robèrt en Luc met een proeverij van bijzondere ingrediënten
Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Lucs gitaarkoffer vol bijzondere ingrediënten
Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Op zoek naar kwaliteit over de grens
Meesterlijk van Robèrt - Blog Robèrt - Op zoek naar kwaliteit over de grens

Kwaliteitscontrole: proef het zelf

Benieuwd welke producten we allemaal maken met die zorgvuldig geselecteerde grondstoffen? Kom langs in onze winkel of bekijk ons assortiment in onze webshop en oordeel zelf.

Thuis bakken met ingrediËnten van bakkerskwaliteit?

Of we al die zorgvuldig geselecteerde ingrediënten voor onszelf houden? Zeker niet! In onze webshop shop je makkelijk en snel de favoriete ingrediënten en bakmaterialen van Robèrt en onze bakkers. Het merendeel daarvan kunnen we nog bij je thuis laten bezorgen ook. Bak ze!