HomeInspiratieRobèrt – Kennis delen als sleutelbegrip

Robèrt – Kennis delen als sleutelbegrip

12 juni 2024

‘Wat doe je zoal op een dag?’ Een vraag die Robèrt regelmatig krijgt. Hij vertelt dan dat zijn werkzaamheden behoorlijk uiteenlopen. Een constante factor is het delen van kennis; een van de belangrijkste pijlers in zijn werk. Meer daarover lees je in deze blog.

cursussen in onze b’academie

Zo gaf ik onlangs in onze B’academie de vernieuwde versie van onze cursus Patisserie 3, aan bakliefhebbers die de eerdere twee delen al hadden afgerond. Tien fanatieke cursisten gingen in ons leslokaal drie dagen aan de slag met alle geleerde technieken. Na afloop van de laatste dag waren ze moe maar voldaan. Ze lieten weten dat het voelde alsof alles bij elkaar kwam tijdens de laatste cursusdag. Wat een mooi compliment; daar doen we het tenslotte voor!

Als je een bakkersrecept niet goed begrijpt en zomaar hoeveelheden aanpast, is het maar afwachten wat er uit de oven komt…

Robèrt

lesgeven aan jongeren

Ook gaf ik voor het eerst sinds lange tijd weer les aan leerlingen van de Cas Spijkers Academie. Ik vind dat altijd een eer om te doen en heel fijn om te merken hoe actief en ambitieus deze jongeren bezig zijn met hun vak. Patisserie is voor hen best een uitdaging, want dat is toch een heel andere tak van sport dan koken, waar bij hen de nadruk op ligt. Bij koken heb je wat meer de vrije hand in de hoeveelheid ingrediënten die je toevoegt, terwijl dit in mijn vak heel nauw komt. Als je een bakkersrecept niet goed begrijpt en zomaar hoeveelheden aanpast, is het maar afwachten wat er uit de oven komt…

De bakgrage deelnemers van het afgelopen seizoen van Heel Holland Bakt hebben in ons leslokaal de opdrachten voor het nieuwe seizoen al getest

Robèrt

opdrachten voor heel holland bakt

Verder maken we ons weer op voor het volgende seizoen van Heel Holland Bakt. Ter voorbereiding daarop komen we een keer of vier bij elkaar – Janny, ik en de redactie vanuit de producent en Omroep MAX. We bespreken dan de opdrachten die we de bakkers in de tent willen laten uitvoeren. Belangrijk daarbij is dat het draait om lekkernijen die in de oven gebakken worden. De naam van het programma is immers niet voor niets gekozen. De bakgrage deelnemers van het afgelopen seizoen testten de opdrachten al in ons leslokaal. Het was die dag een drukke bedoening; het zag er gezellig én smakelijk uit.    

Niemand neemt een blad voor de mond. Soms is dat even ongemakkelijk, maar het levert altijd nieuwe inzichten op

Robèrt

bijeenkomsten met vakgenoten

Op het gebied van ontwikkelingen in mijn vakgebied probeer ik actief te blijven door bijeenkomsten te bezoeken van vakgroepen waarbij ik ben aangesloten: de ‘Créateurs de desserts’ en ‘Les ambassadeurs du pain’. Dat doe ik met veel liefde en enthousiasme. Het eerstgenoemde gezelschap bestaat uit vakgenoten van zo’n vijftien bedrijven. We komen tweemaandelijks bij elkaar. Dan bezoeken we één van de bedrijven, proeven we elkaars producten en geven we opbouwende feedback over smaak, prijsstellingen en zaken die ons opvallen op bijvoorbeeld het gebied van routing of schoonmaak.

nieuwe inzichten en erkenning

Het is telkens spannend als je zelf aan de beurt bent om deze samenkomst te organiseren, want niemand neemt een blad voor de mond. Soms is dat even ongemakkelijk, maar het levert altijd nieuwe inzichten op. Na deze serieuze aangelegenheid is het tijd voor een uitgebreide lunch en praten we bij. Ook treffen we elkaar als er bijvoorbeeld een zaak wordt geopend en stappen we graag bij elkaar binnen als we in de buurt zijn. En omdat we allemaal voorstanders zijn van kennis delen, weten we elkaar zeker te vinden voor het doorsturen van recepten of tips. Zo zorgen we met elkaar voor meer erkenning van ons mooie vak. Eigenlijk geldt dat voor al mijn hier beschreven bezigheden: kennis delen is een sleutelbegrip. En online doe ik dat natuurlijk op dit platform, onder meer via mijn masterclasses.