HomeInspiratieAfbakbrood voor de ultieme versbeleving

Afbakbrood voor de ultieme versbeleving

02 april 2025

Knapperig brood, dat is wat je wilt voor de ultieme versbeleving. Zelf bakken is hiervoor natuurlijk een goede optie, maar we kunnen ons voorstellen dat je hier niet altijd de tijd voor hebt, of misschien (nog) niet de skills. Daarom bieden we je de mogelijkheid om in onze winkel afbakbrood te kopen. Zo geniet je van kraakvers brood, wanneer je maar wilt. Da’s lekker! Onze bakkers leggen uit hoe je dit het best aanpakt.  

Breed assortiment afbakbrood

Ons assortiment zelf af te bakken brood bestaat naast diverse soorten groot brood uit abdijbollen, verschillende stokbroden, vloerpistolets en tarwevrije broodjes. Deze broden zijn heel geschikt om zelf af te bakken en zo de kleur en knapperigheid te creëren die jij het lekkerst vindt. Bij voorkeur bak je deze producten na aankoop binnen een week of drie af. Je kunt ze tot dat moment het best in de vriezer bewaren in de papieren zak waarin wij onze broden verkopen. Deze zakken zijn van hoge kwaliteit en hebben een speciale coating.  

We zijn bakkers hè, geen drogers

Robèrt

Afbakinstructies

Voor het afbakken van brood uit de vriezer gelden de onderstaande adviezen.

  • groot brood: verwarm de oven voor op 220 °C en bak het brood op dezelfde temperatuur in circa 10-15 minuten af
  • stokbroden, abdijbollen en vloerpistolets: circa 5 tot 8 minuten op 220 °C
  • tarwevrije broodjes: 2 tot 4 minuten op 200 °C

Beoordeel het brood zelf op de gewenste kleur en laat het 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Omdat we graag willen dat je ook wanneer je ons brood zelf thuis afbakt geniet van onze kwaliteit, krijg je bij aankoop de afbakinstructie erbij. Kan niet misgaan! 

Stoom

Is jouw oven voorzien van een stoomfunctie? Voeg dan een beetje stoom toe tijdens het afbakken. Zonder stoomfunctie bereik je hetzelfde effect door een paar ijsklontjes onderin de oven te leggen. Want we zijn tenslotte bakkers hè, geen drogers, zoals Robèrt altijd zegt.

Reeds afgebakken brood ‘oppiepen’

Natuurlijk is het ook mogelijk om reeds afgebakken brood te bewaren in de vriezer en het voor gebruik even in de oven te leggen om het ‘op te piepen’. Bewaar het ook in dat geval het liefst in een papieren broodzak. Bij het invriezen van reeds afgebakken brood loop je het risico dat de korst taai wordt bij het ontdooien. Je kunt dit goedmaken door het brood een paar minuten op circa 220 °C te verwarmen in de oven, zodat de korst weer lekker krokant wordt en het brood vanbinnen mals blijft. Kleine harde broodjes kun je eventueel een paar minuten ‘opbakken’ in een pan met een deksel erop.

Invriezen kan niet eindeloos

Idealiter eet je reeds afgebakken en ingevroren brood binnen een week of drie op. In de vriezer wordt namelijk vocht aan het brood onttrokken. “Daarbij treedt retrogradatie van het zetmeel op”, legt onze bakker Rob uit. “Dat wil zeggen dat het zetmeel een poging doet om zijn oorspronkelijke vorm – een kristalstructuur die tijdens het bakproces is omgevormd tot een vormloze structuur – en kleur aan te nemen. Het kleurt dan weer wit en kan net onder de korst van het brood zichtbaar worden als een witte lijn wanneer het brood te lang in de vriezer wordt bewaard. Dit brood wordt ook wel ‘oudbakken’ genoemd.”

opleving qua smaakbeleving

Bij het afbakken van een ontdooid brood bereikt de kern van het brood een temperatuur van zo’n 50 à 60 °C. Daar leeft het hele brood van op qua smaakbeleving. Bak je een brood af zonder het te ontdooien, dan zal de temperatuur niet boven een graad of 10 uitkomen. Zonde, want dat komt de kwaliteit niet ten goede.

ontdooiadvies

Als je brood uit de vriezer haalt, kun je het laten ontdooien in de zak, zodat het vocht dat vrijkomt door het brood kan worden opgenomen. Wil je het brood afbakken voor het ontbijt? Leg het dan de avond van tevoren in de verpakking in de koelkast. Dan kun je het de volgende ochtend in ontdooide staat afbakken.

afbakBrood bestellen of kopen in onze winkel

Bekijk ons broodassortiment om zelf thuis af te bakken. Je kunt het brood bestellen voor pick up op onze locatie of vraag ernaar in onze winkel.

Broodcursussen

Wil je alle geheimen van ambachtelijk brood uit eigen oven leren kennen? Dan is een broodcursus iets voor jou! Bij onze B’academie geven we drie meerdaagse broodcursussen, die elkaar opvolgen op het gebied van kennis en kunde. Bekijk onze cursussen en meld je aan.