HomeInspiratieWelke ovenstand gebruik je: hetelucht of conventioneel?

Welke ovenstand gebruik je: hetelucht of conventioneel?

23 september 2021

Het is een van de meest gestelde bakvragen: welke ovenstand gebruik je bij het bakken? Dat snappen we heel goed, want de ovenstand ís ook heel belangrijk. Kies je voor conventioneel met boven- en onderwarmte of kies je voor hetelucht? Onze bakkers hebben een duidelijke voorkeur.

hetelucht of conventioneel: wat is het verschil?

In bakrecepten kom je vaak twee ovenstanden tegen: hetelucht of conventioneel. Die laatste is ook wel bekend onder de noemer ‘boven- en onderwarmte’. Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen. Deze warmtestraling is geleidelijk en statisch (hij wordt niet rond geblazen).

welke ovenstand kiezen onze bakkers?

Kies je bij het bakken voor boven- en onderwarmte of hetelucht? Natuurlijk is er sprake van een persoonlijke voorkeur en is het een kwestie van experimenteren welke ovenstand voor jou het beste werkt. Maar als je het ons vraagt? We zullen het niet ingewikkelder maken dan het is: onze bakkers kiezen altijd voor boven- en onderwarmte. We noemen dit niet voor niets conventioneel: dit is dé klassieke bakwijze onder bakkers. Vroeger hadden we immers nog geen heteluchtovens.

Meesterlijk van Robèrt - Baktip ovenstand hetelucht of conventioneel

De belangrijkste reden dat we het liefst bakken met boven- en onderwarmte, is dat deze stralingswarmte heel stabiel wordt verdeeld. Daarmee bak je rustiger en gelijkmatiger, met meer controle. In een heteluchtoven drogen producten door de rond blazende lucht sneller uit. Ook schroeien ze sneller dicht, waardoor ze minder ovenwerking (rijskracht) krijgen. Overigens zijn de ventilatoren van heteluchtovens vaak ook niet helemaal handig ingebouwd, waardoor ze op één plek veel meer hete lucht blazen.

Bij de recepten op deze website en in ons magazine Meesterlijk kun je er dus altijd van uitgaan dat ze zijn bedoeld voor ovens met boven- en onderwarmte. Bak je toch met een heteluchtoven? Verlaag dan de oventemperatuur met ca. 10%.

leer je oven kennen

Elke oven werkt net een beetje anders. En ook elke bakker is uniek. Welke ovenstand het beste werkt voor jou, kan dus per persoon verschillen. Wij hebben zo onze voorkeur, maar het beste advies dat we je kunnen geven is: leer je oven kennen. Dat is een kwestie van experimenteren en veel bakken.

Gelukkig is dat alleen maar leuk! Wat dacht je van gangmakers, de ultieme tosti of luxe vlechtbroodjes?

oven voorverwarmen

Minstens zo belangrijk als de ovenstand, is de oventemperatuur. Om grip te houden op de temperatuur, raden onze bakkers aan om altijd aflopend te bakken. Dat wil zeggen: verwarm de oven altijd 10-20 °C hoger voor dan de baktemperatuur die in een recept staat. Waarom? Omdat bij het openen van de oven veel warme lucht verloren gaat. Het product dat je in de oven zet, is bovendien vaak koud (kamertemperatuur), waardoor de oventemperatuur ook zakt.

Door de oven hoger voor te verwarmen, is het niet zo erg dat de temperatuur een beetje daalt. Zodra je het product in de oven hebt gezet, verlaag je de temperatuur naar de gewenste baktemperatuur. Zo ben je direct op de juiste temperatuur aan het bakken.

Meesterlijk van Robèrt - Baktip ovenstand hetelucht of conventioneel