Zo doen we dat: pompoenbrood
Een heerlijk herfstig brood dat niet alleen smaakt naar pompoen, maar er ook zo uitziet. Dat is ons pompoenbrood; een waar kunststukje van onze bakkers. We laten graag zien hoe zij dit brood bereiden.
Veelzijdig vruchtgewas
De pompoen, is dat nu een fruit- of een groentesoort? Het antwoordt luidt: geen van beide! Hij wordt vaak als groente aangemerkt, maar behoort eigenlijk tot de vruchtgewassen. En het is een behoorlijk veelzijdig vruchtgewas op meerdere vlakken. Ten eerste omdat letterlijk alles van de pompoen eetbaar is, van schil tot en met pitten.
Bovendien kun je ’m verwerken in allerlei zoete en hartige gerechten. De pompoenfamilie is omvangrijk en heeft vele familieleden en soorten. De bekendste zijn de flespompoen, muskaatpompoen, hokkaido en kabocha.
Vouwen, opbollen, knopen
Ons pompoenbrood ziet er niet alleen uit als een pompoen, maar smaakt er ook echt naar. Dat komt door de toevoeging van pompoenpuree, pompoenpitten en pompoenpitolie. Het vouwen, opbollen en knopen van het deeg vergt flink wat vakmanschap. Kijk maar!
Van maaltijd tot verwenmoment
In de bakkerij bakken we dagelijks vele soorten broden. Over het algemeen maken we die met graan, water en zout; zonder onnodige toevoegingen. Puur en voedzaam! Voor momenten waarop mensen extra willen genieten, zijn er verwenbroden. Dat zijn bijvoorbeeld focaccia, kaasuienbrood of brioche. Daarnaast hebben we seizoensverwenbroden, zoals pompoenbrood en kastanjebrood. Een goede aanvulling op een borrelplank of als maaltijd bij een kop soep. Ook het herfstbrood, gevuld met rozijnen, noten en anijs, is een seizoenstopper. Lekker voor bij een uitgebreid ontbijt of brunch!
Pompoenbrood bakken
Zelf aan de slag met het pompoenbrood? Dat kan! In editie 24 van Meesterlijk vind je Robèrts recept. Het kost even wat tijd, maar het is zeker de moeite waard. In deze editie vind je trouwens nog meer lekkere recepten met pompoen, zoals pompoenquiche, pompoenkroketjes en pompoensoufflés.