HomeInspiratieZo doen we dat: Oisterwijkse parel

Zo doen we dat: Oisterwijkse parel

30 mei 2024

De Oisterwijkse parel, een rijkgevuld brood, behoort tot de signatuurproducten van Robèrt. Deze parel is niet alleen rijk qua vulling, maar ook qua geschiedenis. Hoog tijd om ’m in de schijnwerpers te zetten!

Wat is de Oisterwijkse parel?

Onze bakkers bakken deze parel van stollendeeg, een luxe deeg waaraan onder andere boter is toegevoegd. Door het deeg worden rozijnen en cranberry’s gedraaid. Vervolgens spuiten ze er een laagje rumspijs in. Voor de rumspijs wordt bruine basterdsuiker gebruikt. Het brood wordt afgetopt met parelsuiker. Parelsuiker verandert bijna niet van vorm of kleur tijdens het bakken, waardoor het mooi zichtbaar blijft op het brood.

Bekijk de video en zie onze bakkers in actie met de Oisterwijkse parel.

Familierecept

Het recept voor de Oisterwijkse parel is gebaseerd op een recept van de vader van Robèrt. Toen heette dit brood nog de Jamaica, vernoemd naar de Jamaicaanse rumsoort. Deze Jamaica’s bestonden uit alleen rozijnenbrooddeeg en rumspijs. Vroeger werden ze per tien gebakken, in lange bakvormen. Dit is te vergelijken met bakvormen waar ook krentenwegge of peperkoek in wordt gebakken. Na het bakken werden de broden losgesneden. Tegenwoordig bakken we ze individueel in ronde bakvormen. Robèrt heeft er zijn eigen draai aan gegeven en gemaakt tot de hedendaagse parel die wekelijks wordt gebakken in onze bakkerij.

Brabants brood

Oisterwijk wordt gezien als de parel van Noord-Brabant, vandaar de naam Oisterwijkse parel. Ook ligt de parelsuiker als parels op het brood en is het brood in een ronde vorm gebakken.

Leuk weetje: toen dit luxe brood net werd geïntroduceerd, was er een speciale winactie aan verbonden. In een aantal Oisterwijkse parels zat onderin de verpakking een daadwerkelijke groene parel verstopt. Wie hem vond, won een prijs.

Parelpost

Je vindt de parel natuurlijk in onze winkel, maar hij is ook te bestellen voor bezorging. Zo haal je een stukje Oisterwijk in huis. Of kom gezellig langs in de bakkerij om met eigen ogen te zien hoe hij wordt gemaakt. Zeker weten dat je niet misgrijpt? Bestel via onze webshop voor pick-up. Dit luxe brood blijft, verpakt in plastic, 4-5 dagen goed.