HomeInspiratieZo doen we dat: nonnenvotten

Zo doen we dat: nonnenvotten

06 februari 2024

Nonnenvotten zijn een carnavalslekkernij uit Limburg. Het zijn gefrituurde gebakjes in de vorm van een losse knoop of strik. Na het frituren worden ze door de kaneelsuiker gewenteld. Neem een kijkje achter de schermen en ontdek hoe wij ze in de bakkerij in Oisterwijk bakken.

Over nonnenvotten

Het deeg van nonnenvotten lijkt op dat van olie- en berlinerbollen. Om ze te maken, meng je de ingrediënten tot een soepel deeg. Laat het deeg rijzen, zodat het luchtig wordt. Vervolgens rol je het deeg uit tot dunne slierten en vorm je deze tot kleine losse knopen. Na de tweede rijs worden de nonnenvotten gefrituurd tot ze goudbruin zijn, waarna ze door de kaneelsuiker worden gewenteld.

In onze bakkerij gaan de bakkers elk jaar rond carnaval weer aan de slag met nonnenvotten. Bekijk de video om te zien hoe dat gaat.

Naam uit het klooster

Wie een beetje Limburgs spreekt, moet wellicht lachen bij het woord nonnenvot. Het is niet helemaal duidelijk waar deze naam vandaan komt, maar een van de verklaringen verwijst naar de strik die nonnen vroeger op hun jurk op hun achterwerk droegen. Hierbij is vot Limburgs voor achterwerk. Een andere uitleg zou zijn dat de zusters van een klooster in Sittard ze al in de 17de eeuw bakten voor mensen die vodden kwamen doneren voor de armen. De naam van het gebak zou dan verwijzen naar deze liefdadigheidspraktijk.  

Nonnenvotten bakken

Zelf aan de slag met nonnenvotten? Probeer dit recept van Robèrt. Nonnenvotten zijn het lekkerst meteen na het frituren, dus eet ze het liefst zo snel mogelijk op. Na het frituren zijn ze ongeveer twee dagen houdbaar. Bewaar ze niet in de koelkast, maar in een luchtdichte (brood)trommel. Zijn ze toch een beetje taai geworden? Warm ze kort op in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Meesterlijke nonnenvotten

Rond de carnavalsperiode zijn ze ook verkrijgbaar in de bakkerij in Oisterwijk. Kom dus gezellig langs op de bonnefooi, of plaats een bestelling voor pick-up. Zo ben je altijd verzekerd van deze lekkere carnavalskrakers!

Nonnenvotten
© Meesterlijk van Robèrt – Nonnenvotten