Zo doen we dat: nieuwjaarskoeken
Nieuwjaarskoeken zijn welbekend in Tilburg en omstreken. Rond de jaarwisseling vinden ze dan ook gretig aftrek in onze bakkerij. Hoe dat er achter de schermen uitziet? Daarin geven we je graag een inkijkje.
Over nieuwjaarskoeken
Heb je nog nooit van nieuwjaarskoeken gehoord? Dan kom je waarschijnlijk niet uit de regio Tilburg. Hier zijn ze namelijk al een bekend fenomeen sinds de tijd dat Tilburg een bloeiende textielstad was. Fabrikanten gaven ze bijvoorbeeld cadeau aan hun werknemers als eindejaarscadeau. Met eiwitglazuur werd er in sierlijke letters een wens op geschreven. Qua smaak en textuur heeft de koek iets weg van taaitaai. Iedere bakker heeft een eigen recept, maar over het algemeen gaan er vaak speculaaskruiden, anijs en koekzoet of honing in.
Het bakken van de nieuwjaarskoeken gaat er in onze bakkerij als volgt aan toe.
Nieuwjaarskoek bakken
Wil je iemand verrassen met een zelfgebakken nieuwjaarskoek? Ga aan de slag met het recept van Robèrt. Een tip hierbij: hoe langer het deeg kan rusten, hoe lekkerder de koek. Vroeger maakten bakkers het deeg soms al maanden van tevoren. Dat hoef je thuis niet te doen, maar laat het wel minimaal een dag rusten. Zo trekt de smaak van de specerijen er goed in.
Nieuwjaarskoek kopen
Onze nieuwjaarskoeken zijn verkrijgbaar tussen kerst en oud en nieuw. Kom in die periode eens langs in onze winkel als je in de buurt bent! Tip: plaats van tevoren een bestelling in onze webshop, dan weet je zeker dat je niet misgrijpt.