HomeInspiratieDesembrood: brood zoals het bedoeld is

Desembrood: brood zoals het bedoeld is

17 september 2021

Desembrood: ons bakkershart gaat er sneller van kloppen. Je moet er een flinke portie geduld voor hebben, maar de voordelen zijn het dubbel en dwars waard.

Wat is desembrood?

Desembrood is brood dat wordt gebakken met desem, een natuurlijk rijsmiddel dat ontstaat als je bloem en water laat fermenteren. Tijdens die fermentatie gaan de gisten en bacteriën die van nature aanwezig zijn in de bloem en het water (en de lucht) gisten. Dit zorgt ervoor dat het brood kan rijzen.

Duizenden jaren geleden gebruikten mensen ook al desem. Dat was toen de enige manier om gerezen brood te bakken. Pas toen in de 19de eeuw het rijsmiddel gist werd uitgevonden, gingen bakkers gistbrood bakken. Daarmee werd desem tijdelijk minder populair. Voordeel van gist is namelijk dat je er relatief snel brood mee kunt bakken: in zo’n drie uur is je brood gerezen. Degen met desem moeten veel langer rijzen en rijpen, tot wel 24-48 uur. Maar die lange rijs- en rijptijden geven juist ook belangrijke voordelen. Geen wonder dus, dat desembrood de laatste jaren duidelijk een comeback maakt.

Waarom zijn wij zo dol op desembrood?

In onze bakkerij bakken we het liefst ambachtelijk brood met desem. Waarom? Het allerbelangrijkst is de rijke smaak. Door de lange rijs- en rijptijd, tot wel 24 uur, krijgt de smaak van de bloem alle tijd om zich te ontwikkelen. Hoe langer de rijping, hoe meer smaak. Dat is brood zoals brood bedoeld is, wat ons betreft.

Bijkomend voordeel is dat desembrood beter verteerbaar is. Tijdens de fermentatie die optreedt bij de lange rijs- en rijptijden, wordt fytinezuur afgebroken. Dat is een stofje dat van nature in de graankorrel zit en de opname van gezonde stoffen in ons lichaam als het ware blokkeert. Door de afbraak van dat fytinezuur kan je lichaam de gezonde stoffen in desembrood, zoals mineralen en sporen, beter opnemen.  

Tot slot hebben wij als bakkers ook praktisch voordeel van werken met desem. De lange rijs- en rijptijden kunnen we zo inrichten dat we niet ’s nachts hoeven te werken. Gistbrood bak je in drie, vier uur. Als je dan ’s ochtends vers brood in de winkel wilt leggen, zul je middenin de nacht moeten beginnen. Wij kneden onze broden ’s ochtends vroeg en bakken ze de volgende ochtend na het rijpen af.

Zien hoe wij met desem werken? Bekijk de video hieronder voor een kijkje achter de schermen.

© Meesterlijk van Robèrt – Desembrood: brood zoals het bedoeld is.

Ons brood proeven?

Kom langs in onze winkel! Tip: plaats van tevoren een bestelling in onze webshop, dan weet je zeker dat je favoriete broden voor je klaarliggen.

Ook desembrood bakken?

Wil je ook ervaren hoe leuk het is om je eigen desem en desembrood te maken? Volg dan ons stappenplan om te starten met desembrood bakken. En bak een brood met karakter met ons basisrecept voor wit desembrood.

Meesterlijk van Robèrt - Recept wit desembrood
© Meesterlijk van Robèrt – Desembrood bakken volgens het recept van Robèrt van Beckhoven en zijn team.