Meesterlijke bakmix voor bolussen
Met Robèrts Meesterlijke bakmix voor bolussen bak je de lekkerste bolussen gewoon zelf. Op deze pagina vind je extra instructievideo’s bij het recept. Bakken maar!
recept – 12 bolussen
ingrediËnten bakmix
- 400 g Meesterlijke bloem
- 80 g Meesterlijke broodjesmix
- 500 g bolussuiker
zelf toevoegen
- 30 g verse gist
- 20 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 8 g zout
- 270 g volle melk
benodigdheden
- weegschaal
- keukenmachine met bisschop
- steelpannetje
- deegkleedje (of schone theedoek)
- schone theedoek van minimaal 40 x 40 cm
- plastic(folie)
- bakplaat
- 2 vellen bakpapier
werkwijze
STAP 1
Doe de bloem, broodjesmix, gist, boter en zout in de kom van de keukenmachine; zorg dat de gist en het zout nog niet direct met elkaar in aanraking komen. Zet de machine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.
STAP 2
Verwarm de melk in een steelpannetje tot lauwwarm (lichaamstemperatuur). Voeg, terwijl de keukenmachine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe aan de ingrediënten in de kom. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.
STAP 3
Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Anders moet je nog even door kneden.
STAP 4
Bestuif je werkbank licht met bloem. Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca. 65 g en bol op (zie video hieronder). Leg de deegbolletjes op een deegkleedje, dek losjes af met plastic en laat ca. 5 minuten rusten op een warm plekje.
STAP 5
Maak de schone theedoek nat onder de kraan en wring uit. Leg uitgevouwen klaar op de werkbank en verdeel alle bolussuiker erover.
STAP 6
Rol de deegbolletjes in de suiker uit tot lange strengen: begin met één hand en gebruik vervolgens twee handen, die je op de uiteinden van de rol legt. Door je handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de rol langer. Werk in etappes: rol eerst alle strengen uit tot 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot ze 25 cm lang zijn.
STAP 7
Leg de deegstrengen in een bergje bij elkaar op de theedoek en strooi de resterende bolussuiker eroverheen. Vouw de theedoek eroverheen dicht. Laat 10 minuten rusten.
STAP 8
Vet de bakplaat licht in met boter en bekleed met bakpapier; het bakpapier blijft goed zitten dankzij de boter.
STAP 9
Hussel de deegstrengen nog een keer goed door de suiker.
STAP 10
Vorm de deegstrengen één voor één tot een bolus door er een simpele knoop in te leggen. Stop het uiteinde goed weg aan de onderkant van de bolus. Dip de bovenkant van de bolussen nog een laatste keer in de bolussuiker en leg op de bakplaat, met de besuikerde kant naar boven.
Zien hoe Robèrt de bolussen uitrolt en vormt (stap 5 t/m 10)? Bekijk de video hieronder.
STAP 11
Dek de bolussen losjes af met plastic en laat op een warm plekje in ca. 50-60 minuten mooi vol rijzen. Ze moeten ongeveer in volume verdubbeld zijn.
STAP 12
Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte.
STAP 13
Bak de bolussen in ca. 8-9 minuten gaar. Laat kort afkoelen en keer de bolussen daarna zo snel mogelijk met bakplaat en al om boven een vel bakpapier. Laat verder afkoelen.